Social media

Copyright 2014 © Willems Visie en Actie

Waar gaat dat heen? (1)

domoticaMeneer Martin Ford met zijn boek The Rise of the Robots zet me aan het denken. Ik zie nu niet meteen overal robots rond springen of rollen, maar ik voel wel dat er wat gaat veranderen. Mark Rutte moest helemaal naar California om in Silicon Valley in een Tesla te stappen. Verder combineerde hij dat met enthousiast gekwijl over allerlei nieuwigheden.

Zelf denk ik dat we voor een volgende industriële revolutie staan, revolutie is wellicht niet het goede woord, het gaat gestaag, maar wel veranderen! En industrieel zal meer digitaal zijn. Allereerst thuis. Meer knopjes, meer via de smartphone, licht, geluid, beeld, het gaat anders naar ons toe komen. Er gaat ook veel fout, want niet alle apparaten communiceren lekker met elkaar of los van elkaar en af en toe zal er een resetknopje ingedrukt moeten worden. Maar niet zeuren, we stoppen ons huis vol met techniek en uiteindelijke doen zij dat. Ja, zij! Wie? Ik ken ze ook niet persoonlijk, maar het zijn de producenten van apparaten en systemen. De koelkast gaat ons vertellen wat hij nodig heeft.

Wordt daarmee ons leven anders? Natuurlijk! Nu zitten we nog te zappen tussen vele zenders, maar hoe zinloos is dat? En hoe zinvol is het als je meteen kan zien wat je wilt! Dus daar gaat het roer om, u kijkt toch ook Netflix of HBO? Ook de LP en de CD verdween, zelfs de te downloaden CD. We zitten nu te streamen, u werkt toch ook met Spotify?

Ik zie me zelf bij AH naar binnen lopen en een bericht krijgen van AH met wat ik vandaag kan eten, zou moeten eten en vervolgens een boodschappenlijstje. Uiteindelijk kan ik dat thuis ook lezen en op een bevestigingsknopje drukken, waarna ik de boodschappen op kan halen of ik ze thuis ontvang tegen een meerprijs.

Sommige zaken zullen nooit veranderen hoor ik u denken. Dat hebben ze ooit bij reisbureaus en schoenenzaken ook gezegd tegen elkaar, denk ik dan. Maar ergens heeft u natuurlijk wel gelijk. Willen we uit eten, dan gaan we nog steeds naar een restaurant. De bofferds. Ja? Nou dat is nog af te wachten, want naar welk restaurant we gaan bepaalt iemand anders, namelijk de app die we opdracht geven binnen een straal van x km ons een suggestie te geven.

Het duizelt u, ik kom binnenkort met deel 2 over nog meer beslommeringen over dit onderwerp. Te veel tekst kan u niet meer aan in 1 keer. En ik zit dit nog ouderwets te typen, want op deze site is nog geen voice translator aangesloten.

U lees binnenkort meer – wordt vervolgd

Menu