Social media

Copyright 2014 © Willems Visie en Actie

Brexit

In 2017 schreef ik een bijdrage, waarin ik probeerde de Brexit te begrijpen. Toen nog de wil naar een Brexit en de daaraan gekoppelde uitvoering. Een voorzichtige toon van onbegrip van mijn kant was de ondertoon. Onbegrip waarom je er uit zou willen stappen en onbegrip over hoe je dat dan doet. Over twee jaar zien we hoe het afgelopen is, eindigde ik.

Nu ruim twee jaar later is de wil om er uit te stappen bij de Britten aangewakkerd en bij de andere Europeanen sterk verminderd. Dit om heel simpele redenen. De Britten willen nu eindelijk van circus Tommy af, de voorstellingen van onvermogen van hun parlementsleden en de regering. De andere Europeanen willen in hun land niet zo’n zooitje. Over de inhoud van de EU, wat we wel willen en wat niet hebben we het blijkbaar nog nauwelijks.

Die Britten, zo is de verwachting, stappen er 31 oktober zonder deal uit. Even rommelt het daar en bij ons en dan zal alles zich weer via communicerende vaten rechttrekken. In Europa gaat nu circus Tommy II van start, de dans om vijf posten, het schuiven van pionnen in een spel zonder spelregels. Ik spreek de vrees uit dat die dans de Europese burger weer ver van de politiek afbrengt en het wantrouwen, alsmede de trek naar populisme weer aanwakkert. Ik heb niks te zeggen, geen bereik, geen invloed, maar toch stel ik het volgende.

Ga nu eens de discussie aan hoever je de werkingssfeer van EU wilt laten gaan, hoever Brussel over de nationale grenzen mag bepalen en werk dat uit in heldere politiek en wetgeving. Stop met grootheidswaanzin en dan doel ik op uitbreiding met nog meer landen. Laat ieder zijn volkslied blijven zingen, zijn eigen folklore houden en pak het gemeenschappelijke op. De munteenheid, die het betalen zo eenvoudig maakt, de mobiele telefoon die het overal voor dezelfde prijs doet.

Kortom, doe iets herkenbaars voor je kiezers, inwoners. En maak Engels de voertaal in Europa, dan verstaan we elkaar en vanaf 31 oktober is dat een voor de EU geheel onafhankelijke taal. (Nou ja, op Malta spreken ze het).

Menu