Social media

Copyright 2014 © Willems Visie en Actie

Brexit begrijpen

Kent u dat? Van die onderwerpen waar de kranten van volstaan en waar je uiteindelijk eerst weinig van begrijpt en vervolgens kun je ze niet meer lezen. De Panama Papers waren in het begin hot, maar de verhalen lang en ingewikkeld en na enige tijd denk je: niet weer! En je slaat de krantenstukken over.

Brexit01De Brexit is ook zo’n onderwerp. Alleen dat is ogenschijnlijk als thema eenvoudig. Zouden ze in de EU blijven of niet? Nee, ze wilden weg. Tot zover de eenvoud. Daarna kwam het diepere nadenken, mede ook ingegeven door het onverwachte “Njet” tegen de EU. Niet alleen u en ik moesten beginnen met er over na te denken, de politici zelf ook kreeg ik de indruk.

Voor mij was het niet zo ingewikkeld eerst, ik dacht: zo willen jullie weg? Dan maar snel, rot maar op. Ik was daarin niet de enige geloof ik. Maar als je verder na ging denken werd het duizelig in het hoofd van alle diverse richtingen en mogelijkheden die er in me op kwamen. Wat moet er allemaal ontvlochten worden? Euro en Pond niet, er ligt al water tussen en ze hadden al grenscontrole. Maar wellicht voeren ze een visumplicht in? Of krijgen we lange rijen aan de grens, dat is bij de boot en de tunnel. Nou die staan er altijd al. Vanaf de uittreding spreken ze alleen nog Engels? Dan doen ze al eeuwen.

Maar er zijn genoeg zaken te bedenken, die in het honderd kunnen lopen. Handel drijven met elkaar zonder barrières, dat komt in gevaar. Maar zover zal het toch niet komen? En al die duizenden wetjes die via Brussel in alle landen gelden, daar moeten weer afspraken over gemaakt worden en in de UK weer standpunten over ingenomen worden.

Brexit02En dan komt langzaam de aap uit de mouw, De Britten hebben het onderschat, de overige Europeanen willen bloed aan de paal, om in ieder geval er voor te zorgen dat niet een volgend land aan de exit-bel trekt. Dus eerst stappen zetten op het pad naar de scheiding en dan pas praten over handelsakkoorden na het vertrek. Dat klinkt nog te billijken, maar als je weet dat er in de Europese hoofden een som van 60 miljard euro rondspookt als bedrag voor uittreding, dan begrijp je dat de Britten de scheiding wel doorzetten maar niet laten slagen. Dan maar invoerrechten op Britse producten, die Nederlandse bloemen, groenten, bacon en noem maar op belasten we dan ook wel, zo boosten we de nationale productie in Brittania en dan rulen ze de waves weer.

Het zal nog lang onrustig zijn tussen Brussel en London en er zal nog veel over geschreven worden. Maar het belangrijkste is duidelijk: niks is duidelijk. En als het niet goed gaat…….wat dan? Welke rechter bepaalt wie er gelijk heeft en ook krijgt? Of dobbelen Poetin en Trump over de uitkomst?

Doet u zaken met de Britten? Succes, ik hoop dat het u goed gaat. Wilt u andere markten betreden voor de zekerheid, dan kunt u altijd om advies vragen over hoe en wat. En zo niet, dan spreken we elkaar over twee jaar weer en zien we hoe exotisch deze scheiding is verlopen en is afgerond.

 

Menu